Eerste fase van een nieuwe Meerkamp
Amstelveners zijn dol op zwemmen. De bestaande Meerkamp is een flink zwembad, met binnenbaden en buitenbaden, maar het moet uitbreiden om aan de vraag te kunnen voldoen. Aangezien de gemeente nog rekening houdt met verschillende toekomstperspectieven (nieuwbouw dan wel renovatie) is het bij het ontwerp voor de eerste fase van de uitbreiding van groot belang dat het flexibel is, en in te passen valt in beide eventuele situaties.
Architectenbureau ZJA leverde een ontwerp voor die eerste fase van de uitbreiding van zwembad de Meerkamp, dat met zijn lage, paviljoen-achtige vormgeving goed past in de groene sportcampus van Amstelveen. Ook de kantoren van AmstelveenSport en het Denksportcentrum vinden er onderdak.
Compact en flexibel
Het ontwerp voor de nieuwbouw van de Meerkamp is licht en laag gehouden. De overstekende daken zijn niet alleen functioneel, om direct zonlicht uit de zwemzalen te houden, maar roepen ook associaties op aan musea of restaurants die in parken of op open plekken in bossen staan. De onderste verdieping is breed, de eerste verdieping terughoudend in oppervlak. Voor de entree van de buitenbaden is het overstekende dak nog eens uitgebreid tot een royale luifel, waarin een grote uitsparing is gemaakt voor bestaande bomen. Daarmee ontstaat een patio, een aangename ontmoetingsplek voor zwemmers en bezoekers. De kolommen zijn smal en licht van kleur, de gevels zijn met hout bekleed.
De sfeer in de nieuwbouw van de Meerkamp moet helder en warm zijn. Dat wordt bereikt door vrije zichtlijnen te houden op het buitenbad en de toepassing van hout. Zowel in kolommen, plafonds als in gevelbekleding. Hout geeft een lichte en natuurlijke uitstraling, en is ook goed geschikt voor toepassing in zwembaden, met het oog op onderhoud.
Op de hoek van het gebouw zijn de entrees te vinden. Aan de ene kant de toegang tot Amstelveensport en het Denksportcentrum, aan de andere kant is de toegang tot de buitenbaden, met de luifel en de patio. Eenmaal binnen hebben de zwembaden, de kantoren van Amstelveensport en het Denksportcentrum, op de eerste verdieping, ieder een eigen ingang. Zo blijven de verkeersstromen gescheiden. Looproutes hebben altijd doorzichten, om te voorkomen dat de indruk van een schemerig labyrint ontstaat.
Door de slimme routing, de afzonderlijke ingangen voor personeel en bevoorrading ontstaat een compact gebouw met een wedstrijdbad en doelgroepenbad, dat is aangepast op meerdere toekomstscenario’s.
Met het oog op de toekomst
De flexibiliteit van het ontwerp van de uitbreiding van de Meerkamp wordt bereikt door de toepassing van een bouwwijze die uitgaat van los van elkaar te demonteren lagen. Met de gelamineerd houten kolommen en vloeren ontstaat een raamwerk zonder dragende wanden. Dat houdt rekening met de verschillen in levensduur tussen constructie, inrichting en installatie, en maakt herindeling van de zone met kleedkamers en aanpassing aan een nieuwe of gerenoveerde Meerkamp eenvoudig.
Dit systeem is ook in een ander opzicht toekomst-gericht. Het maakt deel uit van de circulaire ambitie van dit ontwerp. Er wordt ingrijpend bespaard op de gebruikte grondstoffen, bovendien worden ze zo toegepast dat hergebruik efficiënt kan plaatsvinden. Daarvoor zou het ideaal zijn als het gebouw in kaart wordt gebracht als materiaalbank.
Ook in energietechnisch opzicht is dit ontwerp voor de uitbreiding van de Meerkamp berekend op de toekomst. Het beperken van de vraag naar energie is altijd de eerste stap. Dat gebeurt door rekening te houden met de oriëntatie van gebouw ten opzichte van de zon, de toepassing van de verlengde daken voor schaduw, verfijnde oplossingen voor isolatie en ventilatie en de toepassing van slimme technologie die pompen, filtersystemen en verlichting zo zuinig mogelijk maken.
De warmte in het ververste zwembadwater en in het gebruikte douchewater wordt teruggewonnen door een warmtepomp. Het dak van het gebouw biedt meer dan genoeg ruimte om daarop PVT panelen te zetten die in de energiebehoefte voorzien. Deze panelen wekken niet alleen energie op maar onttrekken ook warmte uit zonlicht en buitenlucht. Door de verlengde daken is er ook ruim oppervlak beschikbaar voor groene daken.
Architect: ZJA
Jaar: Ontwerp voor een aanbesteding in 2022
Project: #1286